Biomedica prague

2015-12-26

Vše, co jste o potravinových alergiích nevědeli

Vše, co jste o potravinových alergiích nevědeli

V případě potravinových alergií je od začátku třeba vědět několik nepříjených faktů. Zaprvé jejich výskyt je jednak dědičný jednak se může objevit i později v životě. Zadruhé tyto alergie se většinou vyskytují pouze za konrkétních podmínek, a tak je nelze předpokládat s jistotou před výskytem. Zatřetí je samotný výskyt (alergická reakce) často poměrně agresivní a nebezpečný až životaohrožující. Začtvrté je pole možných alergenů (látek vyvolávající alergické reakce) nesmírně široké – člověk může být alergický na všechno kromě čisté pramenité vody. Pátrání po skutečném alergenu se tak občas podobá hledání jehly v kupce sena. Přitom hodně pomáhá se seznamit s nejběžnějšími alergeny.

0008593257T-849x565-600x277

Jedním z nejznámějších alergenů je mléko. Ve většině případů se jedná o tzv. intoleranci (nesnášenlivost) laktózy, kterou může zpřičiňovat řada faktorů. Zvláště příznačná je nesnášenlivost mléka u kojenců. S alergií na mléko bývá často spojená i alergie na vejce (příp. vaječný bílek), která se však může vyskytovat i samostatně. Tato alergie se v průběhu času většinou zmírňuje. Alergie na ryby se na druhou stranu vyskytuje většinou jako jednodruhová (alergie pouze na konkrétní druh ryb). U měkkýšů a korýšů je však tomu jinak – mohou se vyskytnout alergie na více druhů měkkýšů a korýšů současně. Poměrně velkou skupinu potenciálních alergenů tvoří také ovoce a zelenina. Nejběžnějšími alergeny z této skupiny jsou jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody, ze zeleniny rajčata, celer, špenát, petržel aj. Další na seznamu běžných alergenů jsou ořechy, jádra a semena, jako i obilniny (např. pšenice). Jako preventivní opatření je v současnosti již povinné potenciální alergeny označovat na balení všech potravin.

030410

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Posted in: Zdraví